Populära ED-piller gör att män ägnar mer uppmärksamhet åt Peyronies sjukdom

Fakta om Peyronies sjukdom: vad gäller?

Intressant nog har fler Peyronies sjukdomar noterats under de senaste åren. Det kan bero på att nya läkemedel för erektil dysfunktion (ED) har kommit ut på marknaden, och vårdgivare kan märka Peyronies sjukdom hos män som söker hjälp för ED. Av detta skäl kommer antalet rapporterade Peyroniesjukdomar troligen att fortsätta växa.

Peyronies sjukdom är där plack (segment av platt ärrvävnad) bildas under huden på penis. Dessa plack kan få penis att böjas eller bli indragna under erektioner. Plackarna kan ofta kännas genom huden och kan också vara smärtsamma. Peyronies sjukdom plackar oftast (70% av tiden) på den övre (eller dorsala sidan) av penis. Plackarna gör tunica albuginea mindre flexibel och kan leda till att penis böjs uppåt när den stelnar. När plack bildas på botten eller sidan av penis kommer böjningen att vara nedåt eller i sidled. Vissa män har mer än en plack, vilket kan orsaka komplexa kurvor. Ibland bildas plack som går runt penis. Dessa plack orsakar ofta inte krökning utan kan göra att penisens axel smalnar som en flaskas hals.

Peyronies sjukdom tros drabba cirka 5 av 100 män i Sverige mellan 40 och 70 år. Det är sällsynt hos unga män, men har sett hos män i 30-årsåldern. Antalet fall kan vara högre än beräkningarna eftersom många män kan vara generade och väljer att inte träffa sin läkare.

Peyronies sjukdom orsakas sannolikt av mindre skada på penis. (Se penile trauma.) Denna typ av skada orsakas oftast av kraftigt sex (som att böja penis under penetration eller tryck från en partners könsben), även om det också kan orsakas av sport eller andra olyckor. Skada på tunica albuginea kan leda till att ärrvävnad bildas i cellerna (fibros). Denna ärrvävnad bildar sedan plack av Peyronies sjukdom. Peyronies sjukdom är resultatet av ett problem i hur kroppen läker sår.

Orala läkemedel mot Peyronies sjukdom

Läkemedelsbehandling kan hjälpa män som drabbas hårt av sjukdomen under den akuta fasen. Det har dock inte varit tillräckligt med studier för att berätta exakt hur bra dessa läkemedel fungerar. De tillgängliga behandlingarna är:peniskrökning

  • Vitamin E kapslar
  • Kaliumaminobensoat
  • Tamoxifen
  • Kolkicin
  • Karnitin
  • Penilinjektioner
  • Verapamil-injektioner
  • Interferoninjektioner
  • Kollagenasinjektioner

Andra behandlingar

Andra sätt att behandla Peyronies sjukdom studeras. Men det finns inte tillräckligt med data om dem ännu för att bevisa att de fungerar. Behandlingen av penis med ultraljud, strålning, chockvågor, värme och verapamil på huden studeras också.

Kirurgi för Peyronies sjukdom

Kirurgi är reserverad för män med svåra, funktionshindrande penisdeformiteter som gör det svårt att ha sex. De flesta sjukvårdsleverantörer föreslår att man lägger igång kirurgi tills plack och böjning har slutat bli värre och patienten har varit smärtfri i minst 9 till 12 månader.