Omskärelse: en inverkan på sexualiteten?

Omskärelse tros utföras vid cirka 30% av världens manliga befolkning. Oftast utförs denna intervention av religiösa skäl eller av tradition. Mer sällan, vid phimosis eller paraphimosis. Det uppskattas att 0,6 till 2% av patienterna kan ha komplikationer. Även om risken för att drabbas av könssjukdomar eller HIV-infektion minskar signifikant hos omskärda män. På samma sätt är en partner-kvinnas risk att få HIV, HPV eller Chlamydia-infektion något lägre.

Indikationer för omskärelse

Omskärelse kan utföras av medicinska skäl:

  • Phimosis
  • Parafimos
  • Återkommande balanit
  • Phimosis

Det är den vanligaste kirurgiska indikationen för omskärelse. Phimosis definieras som oförmågan att dra tillbaka förhuden bakom glans. Detta fenomen anses vara fysiologiskt fram till ungefär 3 års ålder, men verkar patologiskt när en oelastisk ärrring bildas. Oftast är förloppet av denna fimos gynnsam: endast 1 till 6% av ungdomarna har fortfarande svårt att dra förhuden tillbaka.

Å andra sidan leder brutala manipulationer (särskilt vid erektion av penis och onani) och upprepade infektioner ibland till utvecklingen av patologisk fimos, både hos barn och vuxna. Behandling för att bevara förhuden kommer att försöka kombinera milda återdragningsrörelser i förhuden, oftast med kortikosteroidkrämer. När behandlingen misslyckas krävs kirurgi (dvs omskärelse).

Paraphimosis har motsatt effekt av phimosis: det är omöjligt att "locka" glansna eftersom förhuden ringen minskas avsevärt. Detta kan leda till svår smärta och risk för kärlmissbildningar; det är därför oundvikligt att driva. På samma sätt, när balanit är för frekvent, är omskärelse en medicinsk indikation.

Omskärelse: en inverkan på sexualiteten

I europeiska och industriländer rekommenderas omskärelse endast hos barn med urologiska missbildningar, vilket kan leda till urinvägsinfektioner. Å andra sidan är situationen inte densamma i Afrika söder om Sahara där omskärelse deltar i förebyggande åtgärder som syftar till att begränsa spridningen av HIV, förutom kondomen. Sammanfattningsvis utförs omskärelse av läkare (förutom religiösa skäl) endast om patienten lider av missbildning eller skada på förhuden.

Det är tanken på lidande eller diagnosen en medicinsk risk som kan leda till att du måste utföra detta ingrepp. Ingen medicinsk myndighet rekommenderar omskärelse för förebyggande.

Främjar omskärelse sexuell tillfredsställelse?

Åsikterna är motstridiga om detta ämne, subjektiva och baseras inte på något vetenskapligt argument. Tvärtom visar vetenskapliga studier inte någon signifikant skillnad ur sexuell tillfredsställelse hos par jämfört med omskuren och omskuren män. Sammanfattningsvis är omskärelse en vanlig praxis som oftast utförs av religiösa skäl.

Gjort ordentligt innebär det liten risk. Även om det är indicerat för vissa patologier (phimosis, etc.) praktiseras det för närvarande inte för förebyggande ändamål (begränsning av könssjukdomar). Vissa läkare tror till och med att omskärelse bara minskar risken för infektion med könssjukdomar.