Nyckelfaktorer som påverkar manlig sexualitet

Som många av oss vet, tvekar män ofta att söka läkarvård för hälsoproblem, än mindre diskutera dem med sina partners eller vänner. Detta stämmer särskilt när det gäller deras sexuella hälsa. Erektil dysfunktion, eller ED, är en av de vanligaste manliga sexuella dysfunktionerna och det påverkar kraftigt livskvaliteten för män och deras partners. Studier visar att nästan 52% av männen upplever ED under sin livstid enligt Centrum för andrologi och sexuell medicin / Karolinska universitetssjukhuset Huddinge. Även om 70 procent av män med ED är 70 år eller äldre diagnostiseras också fler män 40 år och yngre med det.

Varför händer det här? För att hjälpa till att belysa en av de mest oroande sexuella hälsoproblemen för män och deras partners, bereddade vi en lista av vanligaste frågor.

Varför ökar ED-siffrorna hos män under 40?

Detta är knutet till en ökning av fetma och diabetes hos yngre män. Män som har hjärtsjukdomar, diabetes och tar vissa mediciner har högre risk att uppleva erektil dysfunktion.

Kan stress relaterat till arbete eller pengar orsaka ED?

Ja, din hjärna är det största könsorganet. Om du är stressad eller orolig kan det bli svårt att få erektion även utan ED-historia.

Nyckelfaktorer som påverkar manlig sexualitet

Vilka sporter eller aktiviteter kan orsaka eller påverka ED?

Allt som kan orsaka bäckenskada eller ryggmärgsskada kan påverka erektilfunktionen. Annars känner jag inte till några specifika sporter som leder till ED.

Finns det ett samband mellan sömnapné och ED?

Ja, det är mer sannolikt att patienter med sömnapné har lågt testosteron och även ED. De är också mer benägna att vara överviktiga, vilket kan orsaka kärlsjukdom.

Är Viagra lösningen för de flesta män?

PDE5-hämmare (läkemedlen som används vid behandling av erektil dysfunktion) fungerar genom att öka blodflödet till penis för att uppnå och upprätthålla en erektion. I allmänhet är dessa läkemedel säkra för män som inte använder nitrater och som är tillräckligt friska för sex. Ändå kan ED vara ett varningstecken för annan underliggande sjukdom, så det är viktigt att män som upplever erektilproblem ser sin leverantör.

Hur ofta är ED relaterat till relationsproblem?

Det kan påverka relationer på många sätt: Det kan få en man att känna sig generad och tappa intresset för sex, medan hans partner kanske inte känner att hon tänder honom. Det kan vara en ond cirkel.

Vad är det första du rekommenderar till dina patienter som lider av ED?

Beroende på deras ålder kan ED vara ett varningsskylt för andra underliggande tillstånd så att de bör söka läkarvård. Ignorera det inte eller hitta ett receptfritt läkemedel eftersom de kan vara farliga.

Om du kämpar med ED, ska du inte skämmas för att prata med din leverantör. Det finns saker du kan göra för att hjälpa tillståndet. Du kan hitta en Providence-leverantör i ditt område genom att trycka på vår katalog.