Alkoholkonsumtion i ålderdomen innehåller särskilda risker

Vanligt drickande - en obemärkt fara

Även små mängder alkoholhaltiga drycker kan leda till oönskade effekter hos äldre. Det finns också möjliga interaktioner med medicinering. Alkoholkonsumtion kan också förvärra hälsotillstånd som osteoporos, diabetes, högt blodtryck, stroke, minnesförlust och humörsstabilitet. I samband med äldresdagen den 1 oktober 2020 hänvisar Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN till sitt informationserbjudande och en ny broschyr om effekterna av alkoholkonsumtion bland äldre.

Alkoholkonsumtion är farlig i alla åldrar. Hos äldre människor visar de ett speciellt spektrum: alkoholkonsumtion kan till exempel öka risken för fall och andra olyckor, eftersom balans och reaktionstid försämras. Dessa effekter kan förekomma hos äldre även med små konsumerade mängder. Om alkohol konsumeras i stora mängder under lång tid ökar risken för vissa typer av cancer. Det påverkar också mag-tarmkanalen, levern och specifika hjärnfunktioner. Äldre kan också fördröja nedbrytningen av alkohol i levern. Tidigare "väl tolererade" mängder kan därför ha en starkare effekt med ökande ålder. Dessutom tar många äldre patienter läkemedel som inte är kompatibla med alkohol, nitratbaserade läkemedel mot bröstsmärta och hjärtproblem, samt sildenafil mot impotens och liknande ämnen bland dem. Av dessa skäl bör äldre vara särskilt försiktiga med att konsumera alkohol.

Alkoholberoende: inte bara problem med potens

Ett glas vin eller öl med middag är ofta en vana som många - även äldre - knappast ifrågasätter i deras vardag. Men med hög ålder kan kroppen tolerera alkoholkonsumtionen betydligt sämre. Samma mängd alkohol är mycket mer skadligt för äldres hälsa än för de unga. Den populära tron att alkohol i små mängder är hälsosam och till och med skyddar mot hjärtsjukdomar har motbevisats av nya studier. Konsumtion av alkohol kan ha långtgående effekter och kan också spela en roll i följande symtom:

  • Sömnstörningar
  • Förvirring och brist på fokus
  • Svårt at få stånd
  • Ostadig gång och faller
  • Rädslor och depressiva stämningar
  • Förstärkning av redan existerande sjukdomar som diabetes och högt blodtryck

Men var försiktig, dessa effekter kan lätt förväxlas med symtom på ålderdom hos äldre människor.

Alkohol och medicinering

Särskild försiktighet krävs om läkemedel tas regelbundet på grund av:

  • Alkohol kan minska eller till och med avbryta läkemedlets effekter.
  • Alkohol, även med receptfria produkter, kan leda till farliga interaktioner.

När du tar många mediciner bör alkohol undvikas så fullständigt som möjligt. Det är i allmänhet tillrådligt att prata med din husläkare och apotekspersonal.

Om de vanliga levnadsförhållandena förändras, om pensionen börjar eller om partnern dör, vänder sig vissa äldre till alkohol. Risken för att bli beroende är särskilt stor om obehagliga känslor som ensamhet ska bedövas genom alkoholkonsumtion.

Ett alkoholproblem går ibland obemärkt hos äldre människor. Att tänka mer och mer på alkohol eller långsamt dricka mer och mer alkohol kan vara tydliga varningstecken på problematisk användning av alkohol. Om du misstänker att du eller dina nära och kära har ett drickproblem, få hjälp.

Det är värt att minska alkoholkonsumtionen eller till och med att helt avstå från alkohol. Många känner de positiva effekterna på kort tid: deras mentala och fysiska tillstånd förbättras och deras energinivåer stiger.